Materialguide

Läder

Läder

Läderväskor kräver rätt skötsel för att åldras snyggt. Lädret håller sig rent och vackert längre vid regelbunden rengöring med lätt fuktad trasa. Torka försiktigt och gnugga inte hårt. För att göra väskan mer tålig mot vatten och smuts kan du behandla den med läderbalsam. Att fetta in ljust läder ger normalt en något mörkare färgton. Pröva först på en mindre och icke synlig yta för att se hur färgen påverkas innan du behandlar hela väskan. Fråga hos en skomakare om du är osäker och använd produkter som är speciellt framtagna för läderbehandling. Låt gärna väskan lufttorka ytterligare någon dag i rumstemperatur innan du använder den för att undvika att färg och fett i krämen färgar av sig på de plagg du bär. Ska du inte använda din väska på ett tag? Töm väskan och förvara den i en dustbag.

Angora

Angoraull

Angorakaninull är pälshår från angorakaninen och är mycket mjukt och fint att använda som textilfiber. Ullhåren innehåller 1–3 luftfyllda märgkanaler vilket ger ullen en utmärkt värmeisolerande egenskap, dessutom är tröjor med angora lätta till vikten.
Angora tröjor behöver luftas efter användning. Häng aldrig tröjan på en galge, utan lägg tröjan platt och vädra den innan du lägger den i garderoben. Angora bör handtvättas med ulltvättmedel. Materialet är känsligt och ska inte vridas eller tryckas ihop. Rulla hellre plagget i en handduk en kort stund så att det mesta av vattnet sugs upp.

Kashmir

Kashmir

Kashmirull (Cashmere) är mycket finfibrig och mjuk bottenull från getter. Namnet kommer av regionen Kashmir, som ligger i norra Indien. Kashmir tröjor behöver luftas efter att man har använt tröjan. Häng aldrig tröjan på en galge, utan lägg tröjan platt och vädra den innan du lägger den i garderoben. Undvik att tvätta tröjan för ofta. Borsta gärna tröjan med speciella Kashmirkammar som finns att köpa. Vill du ha tips vart man kan få tag i sådana kammar, mejla oss så hjälper vi dig.

TIPS: Borsta gärna tröjan med en speciell Kashmirkam. Vill du ha tips om var man kan få tag i sådana kammar, mejla oss så hjälper vi dig.

Ull

Ull är en naturfiber och har en unik förmåga att fräscha upp sig med hjälp av luftens syre. Ull är smutsavvisande på grund av att ullfibern innehåller lanolin (en viss typ av fett). Om ullplaggen tvättas med universaltvättmedel som effektivt lösgör fett, försvinner lanolinet och därmed ullens goda egenskaper. Ullplagg mår bäst av att inte tvättas för ofta, vädra dina ullkläder istället.
När du tvättar ull använd ullprogrammet eller tvätta för hand. Använd sparsamt med tvättmedel.

Alpackaull

Alpackaull

Alpackaull är en av världens mest exklusiva ulltyper, den är stark och mycket lätt samt oerhört mjuk.
I jämförelse med fårull är alpackaull mjukare, varmare, starkare och glansigare. Ett plagg i alpacka kliar mindre och är slitstarkare än motsvarande fårulls plagg. Den värmehållande förmågan är unik: 30% varmare än merinoull.

Rayon

Rayon

Rayon är den äldsta konstfibern. Rayon framställs av sulfitcellulosa som tillverkas av olika trädslag. Rayon är släkt med viskos. Rayon fibrerna är känsligare för värme och tvättmedel än bomull. Tvätta rayon plagg i låga temperaturer för att behålla mjukhet och elasticitet.