Bloggare Anna-Karin driver hemsidan inclassicfashion och instagramkontot @inclassicfashion. Vi hittade ett fint inlägg på hennes blogg som vi vill lyfta fram.

Ett material som jag nämnt ett flertal gånger tidigare men aldrig tillägnat ett helt inlägg åt är cashmere. Eftersom cashmere är en sorts ull så förknippas det oftast med höst- och vintersäsongen men faktum är att materialet passar lika bra året om. Cashmereplagg är kanske inte ultimata för en dag på stranden men de bör långt ifrån hängas undan i väntan på kalla höstdagar.
Cashmere är ett specifikt ullmaterial som kommer från underullsfibrer från getter som levt i ett mycket kallt klimat. Materialets namn kommer från regionen Kashmir i norra Indien men idag är det dock få getter som lever just där. Merparten av världens kashmir kommer istället från Kina och Mongoliet. Getterna börjar att fälla sin vinterull under våren och de kammas då för att den duniga underullen skall kunna tas omhand. Den övriga ullen, det så kallade täckhåret, lämnas kvar på geten. Underullen tvättas och alla rester av skyddshår tas bort.

Materialet cashmere har unika fiberegenskaper som gör att det håller varmt på vintern medan den svalkar på sommaren och passar därför bra hela året. Under vintern satsar jag på lite grövre stickad cashmere medan jag under sommarmånaderna väljer finstickade varianter. En t-shirt eller tunnstickad, långärmad tröja i cashmere är perfekt ihop med ett par svala sommarbyxor eller ett par shorts. En cashmereponcho- eller kofta är ljuvlig att slänga över axlarna en sommarkväll då i alla fall jag brukar bli lite småfrusen efter en heldag med sol och bad.

Koftan och t-shirten jag bär på bilderna kommer från det svenska märket Davida Cashmere som grundades 2009 av bröderna Max och Kristian Holm. Deras målsättning var att producera vackra och tidlösa kläder i cashmere av högsta kvalitet. Något jag tycker att de lyckas med då båda mina plagg känns som hållbara favoriter att plocka fram år efter år.

För att plaggen skall hålla längre skickar Davida Cashmere alltid med instruktioner om hur man bäst tar hand om sitt nya plagg samt en cashmerekam så att man enkelt kan ta bort nopporna som uppstår. Nopporna är helt normala och beror på att det är olika längd på fibrerna i garnet. De kortare brukar då komma ut på ytan och blir till noppor. De flesta plagg brukar sluta noppa efter en tids användning och även efter tvätt.

”Livet är för kort för att inte bära cashmere”
Coco Chanel